Dinții sunt supuși zilnic unor procese care generează uzură. În timp, aceasta poate cauza apariția unor fisuri dentare care generează durere în momentul în care se aplică presiune pe zona afectată.
Cauze
Fisurile dentare pot apărea treptat, din cauza scrâșnitului dinților, existenței unei presiuni mai ridicate pe o anumită zonă, pe un anumit dinte sau inegalității de presiune la mestecare. Apariția bruscă a fisurilor este determinată de șocuri puternice, mestecarea de alimente dure sau consumarea la intervale foarte scurte a unor alimente cu temperaturi alternante (de la rece la fierbinte sau invers). Fragilitatea dintelui poate fi accentuată și de anumite intervenții, precum obturațiile sau tratamentele de canal.
Tratament
Odată ce fisurile sunt detectate sau resimțite, acestea trebuie tratate. Dacă nu se iau măsuri, fisura se va propaga, ajungând uneori pâna la nerv ceea ce va cauza o durere intensă de fiecare dată când se aplică presiune. Fisura expune dintele la bacterii, ceea ce va duce la carierea dintelui sau alte complicații. Pentru a evita oricare dintre aceste efecte dintele trebuie protejat cu o coroană, care izolează fisurile și protejează zona.