Dacă te afli în căutare de motive pentru a renunța la obiceiul de a fuma, găsești în articolul nostru afecțiunile sănătății orale pe care le determină fumatul. Acestea se răsfrâng atât asupra dinților, cât și a gingiilor, iar toxinele care pătrund în corp din cauza fumatului duc la slăbirea sistemului imunitar.
Pătarea dinților și favorizarea plăcii bacteriene
Pe lângă gravele probleme de sănătate pe care fumatul le poate determina, acesta are un efect negativ și asupra sănătații orale. Este cauza principală care duce la modificarea culorii dinților și a creșterii sensibilității acestora. Deși în fază inițială petele de pe dinți cauzate de fumat se pot îndepărta cu ușurință, pe termen lung se vor infiltra în fisurile smalțului, ceea ce va duce definitiv la îngălbenirea lor. Dezvoltarea plăcii bacteriene este favorizată de fumat, fiind principala cauză a majorității problemelor dentare. În timp, placa bacteriană și implicit tartrul care se formează pe structura acesteia contribuie la pierderea dinților, iar ulterior se poate ajunge la intervenții dificile și costisitoare.
Inflamarea gingiilor
Fumatul este un inamic nu doar al dinților, ci și al gingiilor, mai ales dacă acestea au o anumită sensibilitate. Parodontopatia este una dintre cele mai grave afecțiuni gingivale, caracterizată prin inflamația țesuturilor moi care inconjoară dinții, ducând în timp la retractia gingiilor și ulterior la pierderea dinților. Această afectiune este din păcate ireversibilă, deși, dacă se intervine intr-o etapă incipientă, efectele ei pot fi întărziate prin tratament și o igienă orală strictă. Idealul ar fi, ca în cazul în care pacientul a fost diagnosticat cu o forma de parodontopatie, acesta să renunțe la fumat.
Probleme acute pe care fumatul le induce la nivelul gingiilor sunt: umflarea și înroșirea gingiei, durerile și sângerările la periaj, riscul de formare a abceselor sau prezența unor secreții purulente. În mod general, toxinele pe care le asimilează organismul unui fumător duc implicit la scăderea sistemului imunitar, situație care determină dezvoltarea necontrolată a mai multor tipuri de bacterii. Cariile, halena (miros neplăcut al respirației), apariția tartrului și senzația de gură uscată sunt exemple ale afecțiunilor cauzate de viciul fumatului.
Efectele fumatului asupra implanturilor dentare
Implanturile dentare au scopul de a fixa și a înlocui dinții căzuți. În momentul în care gingia nu mai prezintă caracteristicile necesare pentru a fi un mediu protector pentru acestea, succesul unui tratament cu implant nu poate fi garantat. Înainte de a opta pentru această procedură, pacienților li se recomandă să renunte la fumat uneori fiind necesara chiar consilierea în cadrul centrelor specializate pentru a putea scăpa de acest viciu.